Nekaj praktičnih nasvetov pred obiskom tečaja

ali Pogosto zastavljena Vprašanja (PZV), ki jih sprašanja udeleženci pred obiskom tečaja.

Ali potrebujem plesalca-ko?

Seveda je Tango tako kot večina ostalih plesov ples v paru, zato ni povsem nič napak, če za rokav potegnete partnerja, prijatelja, sošolca, bratranca. Moški so včasih zadržani do plesnih tečajev, kar seveda ne pomeni, da bi na tečaj tako posebnega plesa ne šli... Ženske na drugi strani si želijo povabila...
Če soplesalca nimate, se s tem nikakor ne obremejujte. V preteklosti smo že imeli termine s preveč plesalci ali plesalkami.

Ali je potrebno plesno predznanje?

Za tečaj Tanga ne potrebujete nikakršnega predznanja! Dovolj je, da znate hoditi in vsaj malo slišite glasbo. Vsega ostalega se boste naučili in izpilili na tečaju.

Plesno predznanje po izkušnjah zelo različno vpliva na hitrost napredka in čeprav nekdanji plesalci načeloma hitreje napredujejo, to ni niti najmanjši razlog za to, da bi se vi pri plesu manj zabavali.

Kakšna obutev je primerna?

Primerna je lahka in udobna obutev, pri ženskah tudi peta, če se v njih udobno počutite. Podplat ne sme biti iz gume, saj v obutvi, ki ne drsi dovolj, obremenjujete svoja kolena.

Kako se obleči za tečaj?

Obleka za tečaj ni pomembna, vendar je opaziti, da se dekleta za Milonge rade lepo oblečejo. Pravijo, da tako več plešejo. Za tečaj obleka ni pomembna. Pomembno je, da se v njej dobro počutite.

Kdo se udeležuje tečajev Tanga?

Profil plesalcev Tanga je zelo zanimiv, saj skoraj ni izobrazbenega in statusnega pravila. Zanimiv je podatek, da Tango pogosto plešejo računalničarji. Torej predsodke na stran.

Ali sem premlad-a za tečaj?

Do sedaj najmlajša udeleženka tečaja je imela 14let in je danes povsem polnoletna in odlična plesalka argentinskega Tanga. Starostno povprečje se sicer giblje okoli 30let in več.

Ali sem star-a za tečaj?

Nikakor ne! Najboljši plesalci v Argentini so velikokrat starejši plesalci, saj imajo s svojimi plesnimi in življenskimi izkušnjami poseben odnos do plesa. V Argentini pogosto pravijo, da Tango počaka, s čimer mislijo preprosto, da za Tango nisi nikoli prestar.

Ali je Tango zame primeren ples?

Gre za zanimivo vprašanje, ki terja POŠTEN odgovor. Tango je zaradi svoje specifičnosti ples, pri katerem je dobro, da ga redno (vsaj občasno) prakticiramo tudi po tečaju. Dolge pavze pogosto izzovejo nelagodnost in marsikdo na tej točki odneha, vendar tako za Tango, kot za vse druge športe, plese, dejavnosti velja, da več časa, ki ga dejavnosti posvetimo, več zadovoljstva nam ta vrača.

Tango je treba "probat" in vsaj malo vztrajat, saj je lahko že na naslednji Milongi doživimo svoj TANGO. Večino, ki ta trenutek doživijo, Tango nekako zaznamuje...

Kako težko se je naučiti tega plesa?

Novincem in gledalcem se dostikrat dozdeva, da so koraki Tanga neznosno komplicirani posebej, ko gledajo pare, ki plešejo profesionalno in trenirajo tudi po več ur dnevno. Verjetno boste na mnogih tečajih slišali, da v Tangu figure niso najbolj pomembne in da je bistveno bolj pomemben občutek pri vsakem koraku posebej, pa naj bo ta korak še tako enostaven. Včasih je potrebno plesati tudi več let, da posemeznik ugotovi globino tega dejstva.

Za primer bi navedel profesionalnega kolesarja, ki brez težav vozi po 50km/h navkreber in vedar se skoraj vsi radi usedemo na bicikl in odkolesarimo do bližnje tržnice.

Kako pri plesu pomaga poslušanje glasbe?

Tango je pravzaprav interpretacija glasbe v dvoje. Velikokrat rečemo, da je plesni par z orkestrom eno. Torej sledi "vsako" noto, posamezen inštrument, melodijo itd. S svojim plesom sledi tok glasbe, kot bi igral z njim.

V veliko pomoč je poleg poslušanja glasbe tudi znanje kakega inštrumenta.

Kdo je Tango odvisnik?

Zanimiv izraz, ki se zrcali tudi v imenu neke novejše argentinske glasbene skupine (Narco Tango). Navadno gre za posameznike, ki jih je Tango prevzel in se v veliki meri posvečajo temu plesu. Zanje je zanimiva značilnost, da pogosto prenehajo z vsemi drugimi plesnimi aktivnosti in plešejo le Tango.

Kdo je Milongero?

Milongero-a je pogost obiskovalec različnih Milong, ki pogosto po različnih koncih sveta pleše do zgodnjih jutranjih ur.

Kaj je tisti pravi Tango trenutek?

Seveda je potrebna tudi beseda ali dve o tem. Najbolj zanimiv je pravzaprav tisti prvi, ko po končanem plesu ne veš točno, kaj se ti je ravnokar dogodilo. Vsekakor gre za nekakšen pristanek Space Shutla v glavi, ko po napornem treniranju in učenju na videz težkih korakov ko se zdi, da nikakor ne gre in vendar v tem plesu vse steče brez posebnega truda, kot po maslu. V tem plesu se vse poklopi in verjeli ali ne tudi ne zadnjič...

Kje še lahko plešem Tango?

Poleg nekaj šol in številnih prireditev po Sloveniji, je v zadnjih letih ta uspešen argentinski izvozni artikel skoraj preplavil Evropo in ga je moč najti po skoraj vseh večjih mestih. Seveda je tu tudi Argentina.

Kako svoje znanje še nadgraditi?

S plesom, plesom in učenjem, če se še spominjate citata iz starega izkaza o uspehu: "Učiti, učiti in učiti se....". Toplo tudi priporočamo učenje pri čim večjem številu raznolikih učiteljev saj s tem spoznate nove obraze Tanga in sčasoma razvijete povsem svoj stil....